Ce este si cum se obtine laptele praf?

Laptele este un aliment valoros, motiv pentru care, din cele mai vechi timpuri s-a cautat o metoda de conservare a sa sub diverse forme si in conditii convenabile.
 
Obtinerea laptelui praf din lapte se face printr-un proces fizic, simplu, format din doua etape:
  • Etapa I - laptele este fiert si, prin evaporare, apa prezenta in mod natural in lapte in proportie de 87% este partial eliminata. Ceea ce rezulta dupa evapoararea continutului de apa, este lapte concentrat.
  • Etapa a II-a - laptele concentrat este pulverizat in particule fine intr-un jet de aer fierbinte eliminandu-se astfel complet apa si rezultand laptele praf.
 
In urma acestui proces sunt pastrate toate elementele nutritive din lapte : proteinele, glucidele, lipidele si mineralele, ceea ce rezulta fiind laptele praf.
 
Perceptia generala este ca laptele praf este un produs nociv pentru sanatate, insa procesul de obtinere a laptelui praf este unul fara transformari chimice si fara  adaugare de substante cu potential daunator pentru organism.
Laptele praf este compus din proteinele, glucidele, lipidele si mineralele din lapte, in forma concentrata.
 

De ce este folosita adaugarea laptelui praf in produsele lactate?
 
Procesul de colectare a laptelui are o sezonalitate naturala: vacile dau mai mult lapte primavara si vara, cand ies la pascut, si mai putin lapte toamna si iarna, cand sunt hranite cu nutreturi.
Aceasta sezonalitate isi pune amprenta si asupra compozitiei laptelui, aceasta prezentand mici variatii in functie de hrana consumata de animale (hrana proaspata vara, furaje uscate pe timpul iernii).
Laptele colectat vara are un continut mai sarac de substante nutritive, iar cel colectat iarna, desi in cantitati mai mici, este mai bogat in grasimi si minerale.

In aceste conditii, pentru a putea asigura aceleasi valori nutritionale ale laptelui indiferent de anotimp, retetele sunt standardizate prin adaugarea  unui procent de lapte praf care mareste aportul de proteine sau grasimi existente in mod natural in laptele  folosit la momentul respectiv.

Spre deosebire de procesul de colectare a laptelui, consumul de lactate are o sezonalitate inversa si anume scade pe timpul verii cand legumele si fructele abunda si creste in perioadele friguroase cand organismul are nevoie mai mare de proteine si grasimi. De aceea, in lunile de vara exista un excedent de lapte care este transformat de catre producatorii de lactate in lapte praf ( unt sau cas) si stocat pentru a putea fi folosit fie in lunile de iarna cand nu exista suficient lapte, fie vara, pentru a asigura aceleasi valori nutritionale ridicate ale laptelui.
 
Laptele praf ce se adauga in anumite perioade ale anului in unele produse Covalact de Tara este produs din lapte colectat din judetul Covasna si judetele invecinate si este obtinut in unitatea proprie de procesare de lapte.

Laptele praf se foloseste in multe alte produse alimentare cum ar fi : inghetata, frisca, branzeturile, ciocolata etc.